Beskärning av fruktträd

I mars är det dags att beskära äpple- och päronträd. Det behövs för att hålla träden friska och görs genom att man tar bort alla svaga, skadade, sjukdomsangripna eller döda partier. Genom att beskära träden regleras även tillväxten antingen för att skapa önskad form, för att förbättra tillväxtens naturliga form eller för att stärka nya kraftiga skott. Ta professionell hjälp så ni inte förstör träden.

Beskärning på ungt träd

Beskärning av ungt träd

Före

Före beskärning

Beskuret träd

Beskuret träd

Äppelträd med sjukdommen Skorv.

Äppelträd med sjukdommen Skorv.

Trädet på bilden ovan hade spruckit av sin egen tyngd, alltså en av huvudgrenarna hade gått av. Det var ej beskurit sedan många år och har svampsjukdomen Skorv. Jag tycker att det är synd att ta bort gamla träd och har därför sågat av den trasiga huvud grenen och kortat in dom andra. Nu var det här trädet luftigt men försök att få in sol och luft i träden så att dom inte står fuktiga, klipp av grenar med mycket skorv och ta bort alla blad och frukter som trillar ned på marken för att förhindra ytterligare skorv angrepp. Jo en sak till, rengör era verktyg innan ni börjar med nästa träd.

Verktyg för beskärning av frukt träd

Verktyg för beskärning av frukt träd

Dom här verktygen har jag med mig när jag beskär, ett par bra sekatörer, en japansk ficksåg, en liten slip, T-röd för rengöring, stång sekatör för dom grenar jag inte når och en stege. Jag rekommenderar http://gronytekonsult.se/ för bra verktyg.

Spaljerade äppelträd

Snygga spaljerade äppelträd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s