Höströjning

På med myströjan och gummistövlarna, dags att fixa det sista i trädgården. Här är några enkla tips om vad ni kan göra. 

Gräsmattan bör klippas en sista gång och vänta inte för länge med det, den bör inte vara för kort, ca 4 cm är bra höjd. Se till att få bort allt klipp från gräsmattan, räfsa gärna in det i rabatterna. Gräs slutar växa när temperaturen går under 10 grader. Löven kan man låta ligga kvar, gärna köra över med gräsklipparen så gör daggmaskarna det sista jobbet. 

Rabatterna är bra att rensa nu. Lätt att få bort ogräs och det underlättar inför våren. Se till att få bort rötterna. Låt Perenner stå kvar, om man klipper ned dom kan vatten tränga ned i roten och ruttna. Bra tid att dela perenner som blivit för stora. Perenner är snygga när frosten kommer. 


 Bild från Pinterest


 http://www.valbourne.co.uk

Plantera lökar, sätt många i grupp. Man blir så glad på våren när dom första lökväxterna kommer upp. Även vitlök och andra löksorter för att äta är också rätt tid att plantera.

Beskär vinbärs / krusbärsbuskar när bladen fallit. Då skadar man inte nya knoppar. Hallon och björnbärsskott som burit frukt ska tas bort ända nere vid marken. Fruktträd skall beskäras nu, ta hjälp av trädgårdsmästare, det ni kan göra själva är att såga bort döda grenar.

Höstgräv odlingsrabatterna, tag ett spadtag och vänd upp lerkokorna, rensa bort ogräs och gammal blast. Vänd gärna ner kompost och väl förmultnad gödsel, men inte konstgödsel. Vänta med grävningen tills det blir frost. Meningen är att frosten ska spränga sönder lerkokorna under vintern. Gräver man för tidigt kommer höstregnen bara göra leran smetig och jorden blir lika hård och tät som innan.
Sist men också det roligaste, unna dig lite fina växter som står sig över vintern och glöm inte att tända massa ljus, mys på och ha en härlig höst. 

 http://www.howgarden.com/post/85702565974/potted-herbs-and-plants


 Pinterest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s